8 eenvoudige tips om te besparen!

Iedere dag opnieuw lezen we het in de krant, horen we het tijdens het journaal en zien we de (verhitte) reacties van de mensen op straat: er moet bespaard worden. Je kan hiervoor betogen, staken, klagen, zagen en chagrijnig zijn maar daar word je helaas niet vrolijk van. Waar je op wel vrolijk van kan worden is van sparen, op die manier kan je immers op korte of lange termijn iets leuk voor jezelf kopen!

LouLeChien - natives -  metalen spaarpot pensioen

Omdat sparen niet steeds zo simpel is en alle beetjes helpen geef ik alvast 8 tips om te besparen:

1. Koop in de supermarkt zoveel mogelijk producten van het huismerk. Persoonlijk probeer ik hier op te letten aangezien het aan de kassa echt een verschil maakt. Huisproducten zijn vaak even lekker als het merkproduct maar kosten opmerkelijk minder.

2. Wanneer je op het punt staat om iets in je mandje/kar te gooien, vraag je dan steeds af ‘heb ik dit op dit moment echt nodig?’. Heel wat aankopen kan je meestal nog wel even uitstellen waardoor je toch weer enkele euro’s minder moet neertellen aan de kassa. Natuurlijk betekent dit niet dat je je elk extraatje moet ontzeggen want daar word je ook niet bepaald vrolijk van.

3. Plaats zaken die je graag wil maar waar je nu niet meteen geld aan wil/kan geven op jouw verjaardagswishlist (of kerstwishlist). Deze tip sluit sterk aan bij de vorige, je zal zien dat heel wat zaken waarmee je in de winkel in je handen staat perfect op je verlanglijtsje passen. Op die manier weet je meteen wat gevraagd voor je verjaardag en heeft de persoon die voor jou een cadeautje wil kopen meteen enkele ideetjes waarmee je sowieso tevreden zal zijn.

4. Stort meteen een vast bedrag op je spaarrekening van zodra je loon gestort wordt. Op die manier vermijd je dat alles de deur uitvliegt en er op het einde van de maand niks meer overblijft om te sparen. Indien je in het begin nog niet goed weet wat je precies aan de kant kan zetten dan is het nuttig om een tijdje je vaste en variabele uitgaven bij te houden, dit kan makkelijk in Excel. Na enkele maanden zal je zien welke vaste kosten je hebt, waar je eventueel kan besparen en wat je iedere maand zeker aan de kant kan zetten om te sparen.

5. Om nog wat extra te sparen kan je wat er op het einde van de maand nog overblijft eveneens overschrijven naar je spaarrekening. Op het eerste gezicht lijkt het bedrag misschien niet te moeite maar je zal zien dat je na enkele maanden een mooi extra potje bij elkaar gespaard hebt, al gaat het maar over €10 of €20 per maand.

6. Je kent ze wel, de kleine koperen eurocentjes die je in je portefeuille, jas- en broekzakken of ergens onderaan in je handtas vindt . Ze blijven zich maar opstapelen en je vraagt je af wat je in godsnaam moet met die berg centjes. Een eenvoudige manier om hier van af te geraken is door ze in een potje in de keuken te verzamelen en ze na een tijdje na te tellen. Zo kan je zakjes maken met daarin telkens €1, op die manier hoef je bij de bakker, drogist of in de cafetaria niet meer een halfuur te grabbelen op zoek naar een euro maar kan je simpelweg 1 of meerdere zakjes afgeven. Op de meeste plaatsen zullen ze je dankbaar zijn!

7. Wanneer je toevallig eens wat teveel gekookt hebt kieper dit dan niet direct de vuilbak in maar bewaar het in de koelkast. Op die manier kan je af en toe een restjesdag houden, hierdoor moet je eens niet achter de potten staan en bespaar je op uitgaven in de supermarkt, win-win dus!

8. Je hebt het misschien al gemerkt maar vlees kost enorm veel geld. Vaker vegetarisch eten is momenteel heel actueel, gezond, lekker en goedkoop dus enkele keren per week vlees ruilen voor een vegetarisch alternatief loont zeker de moeite! Bovendien is het de ideale manier om wat meer groenten te eten en om nieuwe groenten te ontdekken.

Heb jij nog goede spaartips?

Advertenties

2 gedachtes over “8 eenvoudige tips om te besparen!

  1. Ik was ook nog van plan een bespaar-blogpost te maken, maar je bent me voor. De meeste tips deel ik met je, en eentje extra heb ik nog maar onlangs ontdekt. Herbruikbare inlegkruisjes! Klinkt vies? Helemaal niet. Als je er een stuk of vier, vijf hebt, dan kun je die telkens weer wassen (zelfs met de hand), te drogen leggen, en hergebruiken. Ik bestelde ze via Kudzu: http://www.kudzu.be/nl/ waar je alles ook met ecocheques kan betalen.

    • Ik ben ook benieuwd naar jouw tips want er is zeker nog meer dat we kunnen doen om te sparen of om duurzamer om te gaan met het milieu! Daar had ik nog nooit van gehoord van herbruikbare inlegkruisjes, wel een interessant idee! Bedankt voor de link naar de webshop, leuke spulletjes en handig dat je met ecocheques kan betalen, nuttig en tof tegelijk :).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s